Welltec får egen metal 3D-printer med hjælp og rådgivning fra Teknologisk Institut
Med hjælp fra Teknologisk Institut har danske Welltec, der leverer serviceydelser til energisektoren, fået indkøbt og indkørt deres egen metal 3D-printer. Det betyder, at Welltec i fremtiden kan gøre deres serviceydelser hurtigere og mere effektive.
Welltec fremstiller selv alle de produkter, som de bruger til at yde services til kunder i energisektoren – fx når der er problemer i en olievirksomheds produktion.
Ved at fremstille produkter med 3D-print kan Welltec optimere og producere emner, som ikke er mulige at fremstille med CNC maskiner, til gavn for deres kunder.
Derfor skal Welltec til at printe nogle af deres komponenter på deres helt egen metal 3D-printer. Teknologisk Institut er med på denne rejse, da man har rådgivet Welltec helt fra starten af selve printerkøbet og til den sidste del, hvor produktionen skal sættes i gang.
Rådgivning og forhandling om køb af rette 3D-printer
Welltecs metal 3D-printer er købt ud fra virksomhedens strategi om at skabe egen produktion af metalkomponenter. I den forbindelse manglede Welltec den fornødne viden om 3D-print, og derfor kontaktede man Teknologisk Institut med henblik på et samarbejde om at få købt og installeret den rette metal 3D-printer.
Teknologisk Institut har i den indledende rådgivningsfase været med til at finde den metalprinter, der understøtter Welltecs behov for at printe i forskellige specielle materialer.
- Vi har præsenteret dem for, at printeren kan printe i mange af de materialer, som de har behov for. Men vi har også rådgivet dem til at starte med ét materiale, som de får helt styr på, før de introducerer næste materiale, fortæller Mads Østergaard, sektionsleder på Teknologisk Institut.
Ud fra Teknologisk Instituts rådgivning har Welltec valgt den samme printer, som instituttet råder over i Center for Industriel 3D-print i Aarhus.
- Hvis Welltec ønsker at få nyt pulver indkørt, kan de komme til os. Vi har præcis samme maskine, og så kan vi tilsidesætte produktionskapacitet til at lave deres produkt.
Det giver dem den fordel, at de kan indkøre et nyt materiale - uden at skulle stoppe produktionen på deres egen printer, siger Mads Østergaard.
Rådgivningen fra Teknologisk Institut har resulteret i besparelser på flere områder.
Med vores rådgivning, undervisning og opstartshjælp har Welltec sparet både tid, penge og ressourcer i forbindelse med igangsætningen af 3D-print. Vi har været med i prisforhandlingerne, og da vi kender markedet, har vi også kendskab til, hvor meget priserne kan presses
- Mads Østergaard, Teknologisk Institut
Installering og indkøring af printeren
Én ting er at få købt den rette printer til den rette pris. Næste skridt er at få printeren installeret, indkørt og gjort klar til brug samt at få oplært virksomhedens egne produktionsansatte.
Det er særligt her, at Teknologisk Institut har ydet vejledning til Welltec.
- Vi har været med til installation af gas, strøm -og køleinstallation, hvordan printeren skal stå, og hvordan pulveret skal opbevares. Vi har også deltaget i installationen og den første opstart af printeren og haft Welltecs konstruktører på kursus og sidemandsoplæring, så de kunne lære at designe til 3D-print, fortæller Mads Østergaard.
Welltec er nu startet op på produktionen af deres produkter, og Teknologisk Institut har overstået det meste af rådgivningen og har nu primært en funktion som hotline.
-Hvis de har nogle problemer, så ringer de til os, og så hjælper vi med at løse opgaverne, efterhånden som de opstår, siger Mads Østergaard.
For Bo Schmidt Valét, produktionsleder hos Welltec, er oplevelsen af samarbejdet med Teknologisk Institut udelukkende positiv.
Jeg har ikke noget at sætte en finger på. Det har været et meget professionelt forløb og den tekniske hjælp vi stadig får er god og har været en stor hjælp for vores nye brugere af 3D-printeren
- Bo Schmidt Valét, Welltec
Hurtigere og mere effektive serviceydelser med 3D-print
For oliebranchen, som Welltec blandt andet supporterer, er det afgørende, at produktionen ikke står stille, da der er store omkostninger ved stilstand. Det er Welltecs opgave at yde service, når der er opstået et problem i produktionen hos en olie og gas virksomhed, og derfor er det en vigtig del af deres arbejde at være hurtigt ude med produktionsudstyr til at løse problemet. Den effektivitet kan deres egen 3D-print produktion hjælpe med.
- Indimellem skal nogle af deres produkter igennem fem forskellige operationer på fem forskellige CNC-maskiner. Så fylder de maskinen op, og det har de ikke tid til. Med 3D-printeren kan de i stedet printe med det samme, lave en CNC-bearbejdning, og så er de færdige. Der kan de med tiden spare timer på CNC-bearbejdning, forklarer Mads Østergaard.
En anden effektivitetsgevinst ligger i den designfrihed, som 3D-print giver. Det gavner Welltecs serviceydelser ved boreplatforme, hvor mange komponenter kun skal bruges få gange.
-De kan designe komponenterne tættere på styrkegrænsen, og dermed spare både vægt og materiale - og gøre produktet mere effektivt. Gevinsten kommer især, når man fjerner indvendigt materiale, hvor man ellers ikke kan komme ind og bearbejde, fortæller Mads Østergaard.
Mere 3D-print i fremtiden
Welltec har selv set de mange fordele ved at få deres egen 3D-printer, så de kan være hurtigt ude hos deres kunder med effektive produkter. Og med deres egen 3D-printer kan de i fremtiden indkøre flere pulvertyper og få flere metalprintere, med Teknologisk Instituts hjælp.
- Næste skridt kan blive materialeudvikling eller indkøring af et nyt pulver. Det kunne være et pulver, der har nogle andre materialeegenskaber til de komponenter, som skal modstå højt tryk, boremudder og olie. Så kan de komme til os og få det testet, mens deres produktion kører, og de ikke mister kapacitet. Vi kan også indkøre en eventuel næste maskine, hvis Welltec en dag skal have to metalprintere, lyder det afsluttende fra Mads Østergaard.